Skip to main content
Rivierengebied

Appeltern - Wijchen

Afstand

16 km

OV

Appeltern is bereikbaar met RRReis naar station Wijchen. (Niet in het weekend) Op zaterdag is er ook een bus tussen Megen en Oss, Arriva lijn 296. In het weekend alleen de Haltetaxi.

Wijchen heeft een station (3x per uur een stoptrein, op zondag 2x per uur naar Nijmegen; 2x per uur richting Den Bosch).

Beschrijving

De route loopt via de Tuut, net buiten Appeltern, over de dijk naar Batenburg. Dan verlaten we de Maas en gaan we naar Hernen, waar we door het Hernensche Bosch en Leursche Bosch lopen. Het eindpunt is in Wijchen bij het station.

Vanaf de kerk op de dijk rechtdoor Appeltern uitlopen. Op de kruising rechtdoor en direct linksaf een poort door. Je rondt hier een klein kasteeltje. Op de dijk rechtsaf en voorlangs stoomgemaal de Tuut naar de Maasdijk. Op de dijk linksaf. Eerste weg links (De Tuut) en deze weg blijven volgen tot je weer op de Maasdijk uitkomt. Direct weer linkssaf langs de Spijksewiel. Deze komt weer op de Maasdijk uit. Nu de dijk blijven volgen tot Batenburg.

Rechtdoor Batenburg in, Grootestraat. Aan het einde is rechts café de Viersprong. Hier linksaf, Molendijk. Bij de driesprong is de ruïne van kasteel Batenburg. Rechts de dijk blijven volgen. Eerste weg links, Kasteelse Allee. Aan het einde linksaf en na 350 m rechtsaf, Bergharensestraat.
Na 500 m passeer je links de Eendenkooi Batenburg. De weg blijven volgen. Deze gaat over in de Schaarsestraat. Na ongeveer 2 km bij een bordje van het Geldersch landschap, rechtsaf, Hernense Bos. Het pad gaat een bruggetje over en komt uit bij een T-splitsing met een slagboom. Hier linksaf. Bij kruising rechtdoor het Hernensche Bos in. Het bospad blijven volgen. Net uit het bos beland je tussen afgeperkte weilanden. Hier linksaf tussen de weilanden door en bij de bosrand weer rechtsaf. Rechtdoor tot je kasteel Hernen bereikt.
Linksaf naar de voorzijde van het kasteel en via de oprijlaan richting kerk lopen. Rechts langs de kerk, Dorpsstraat. (ongeveer 100 m links langs de kerk is een snackbar) De straat gaat over in de Loffertweg en deze gaat weer over in de Tunnelweg. Via een fietstunnel onder de A50 door en direct linksaf het Hernensche Bosch in. In het bos steeds rechtdoor het bospad volgen, langs het ven, tot je uitkomt bij de molen. Linksaf, rond de molen en de verharde weg volgen. (Molenhoek).

Op T-splitsing linksaf, Meerenburg. Bij driespong rechtdoor het Leursche Bosch, een beukenlaan, in. (Dus niet het streekpad volgen) Na 100 m eerste afslag rechts. Aan einde, bij bord verboden toegang, linksaf en na 50 m op kruising weer rechtsaf richting Huis Leur.

Vóór Huis Leur linksaf langs de bosrand. Rechts in de verte zie je watertoren bij Wijchen.
Als het weiland ophoudt, schuin rechtdoor een smal bospad in. Aan het einde bospad naar links volgen tot deze uitkomt bij een T-splitsing met een breder bospad. Hier rechtsaf. Na 100 m zie je links en rechts weilanden en na weer 150 m kom je weer volledig in het bos. Steeds rechtdoor tot je uitkomt op de verharde weg.

Rechtsaf over het fietspad. (Let op het verkeer! Helaas is dit de enige weg om over de A326 te komen.) Na het kruisen van de snelweg is er een vrijliggend fietspad. Steeds rechtdoor tot T-splitsing. De weg oversteken en aan andere zijde door een hekje het grasveld over.Op de Pauwstraat linksaf. Met de bocht mee naar rechts. Bij de Fazantstraat rechtdoor langs het winkelcentrum lopen. Aan einde linksaf, Kruisbergseweg, en na 30 m rechtsaf voetpad in. Nu steeds rechtdoor tot eindpunt: station Wijchen.

 Kaart Grote kaart   Foto's  Foto's

Appeltern - Wijchen