Skip to main content
Rivierengebied

Moordhuizen - Appeltern

Afstand

16 km

OV

Moordhuizen is bereikbaar met Bravo lijnen 662 en 626 vanuit Oss naar Lith en van daar met het pontje naar de Gelderse zijde. 
Appeltern is bereikbaar met buurtbus 163 naar station Wijchen. (Niet in het weekend) Er is ook een bus tussen Megen en Oss, Arriva lijn 296. In het weekend alleen de regiotaxi.

Beschrijving

De route volgt in het eerste deel de dijk langs de Maas aan de Gelderse kant. Bij Greffelingen steek je met het pontje de Maas over naar Oijen. In het tweede deel wordt de Maas aan de Brabantse zijde vervolgd, met nog een Gelders stukje historie bij kasteel Oijen. Bij Megen wordt de Maas weer naar Gelderland overgestoken om in Appeltern te eindigen.

Start bij de weg naar het pontje naar Lith. De dijk volgen richting Alphen. Je passeert aan rechterhand een buitendijkse molen. De Molendijk gaat over in de Kerkdijk. Hier passeer je café Maaszicht en even later Alphen.

Rechtdoor, Greffelingendijk, volgen. Dijk blijven volgen door Greffeling. Gaat over in Schansedijk.
Na 1 km bij café het Anker en jachthaven Zonnestrand rechtsaf, Nieuwe Schans. Na 150 m rechtsaf, pontje Oijen.

Aan overzijde Maas Veerstraat naar de dijk volgen. Hier staat een monument ter ere van de dijkverzwaring. Op de Oijense Benedendijk linksaf richting Oijen. Dijk door Oijen volgen. Dijk gaat over in Oijense Bovendijk. Na 1 km bij Pastoor Feletstraat is theeschenkerij Tea Time. Dijk rechtdoor blijven volgen.
Na 1 km passeer je de resten van Kasteel Oijen, een kasteel uit de twaalfde eeuw dat ooit in handen was van de hertogen van Gelre. Dijk gaat over in Kasteeldijk. Na 1,5 km Macharen. Rechtdoor Megensedijk volgen. Doodlopende weg rechtdoor volgen. Deze gaat over in een voetpad langs het kanaal.
In Macharen is B&B en theehuis De Oude Pastorie. Volg hiervoor in Macharen rechtsaf de Kerkstraat.

Op de provinciale weg linksaf, brug over. Na de brug eerste weg links, Sluisweg. Eerste weg rechts, Megensedijk. Bij kruispunt met Maria kapelletje linksaf, Hoogduinsestraat. na 50 m rechtaf fietspad volgen richting Megen. Na 1 km kruist het fietspad de Maasbommelse Veerweg. Aan de andere zijde is het pad alleen toegankelijk voor wandelaars. Het pad volgt de Maas en loopt rondom Megen tot een driesprong. Linksaf en weer linksaf richting veer naar Appeltern.

Met veer Maas oversteken. Aan andere zijde provinciale weg Noord-Zuid voor ong. 1 km volgen. Tweede straat rechts, Maasdijk. Eerste straat links, Kerkstraat, naar Appeltern. Deze komt uit bij het eindpunt: de kerk aan de Maasdijk.

 

 Kaart Grote kaart   Foto's  Foto's

Moordhuizen - Appeltern